За промени в НК, в частта извършване на тежки престъпления от непълнолетни лица, се обяви днес на брифинг в Стара Загора народният представител от ГЕРБ Маноил Манев, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

От утре парламентарната група започва работа по формулирането на предложението. Идеята е лица, които не са навършили 18 години, но са извършили тежки престъпления, да не могат да се възползват от по-лека присъда само заради това, че не са навършили пълнолетие.

„Всяко едно престъпление се разследва и се назначават експертизи. Ако психиатрическата такава покаже, че извършителят е наясно с това, което е извършил и е било в състояние да прецени какво прави, трябва да понесе полагащата му се наказателна отговорност”, обясни Манев.

Снимка: bTV

По този начин ще отпадне възможността непълнолетните лица да получават по-лека присъда, само заради това, че нямат навършени 18 години.

“В случая с убийството в Галиче, извършителят има предходни присъди. Абсурдно е да се мисли, че той не е разбирал деянието, което е извършил”, даде пример народният представител.

Подобна наказателна практика има в Съединените щати, където определяща за размера на наказанието при тежки престъпления е психиатрическата оценка на извършителя, а не неговата възраст, отбеляза депутатът. В САЩ отделните щати провеждат различна наказателна политика, но на повечето места в обхвата ѝ попадат извършителите на сериозни закононарушения над 13-годишна възраст.