Изключително важно е да се удължи животът на въглищните централи. Това заявиха от ГЕРБ на брифинг в НС.

"За съжаление, не виждаме такова нещо. Очертава се погром. Затова правителството и министърът на енергетиката трябва по най-бързия начин да определят визия за удължаването на комплекса. За съжаление, не виждаме такова желание и мисъл в тази посока. Което пречи на подписването на колективно споразумение", каза Красимир Вълчев. 

"Организира се бързо обществено обсъждане на териториални планове. Част от прочетеното в тях е меко казано скандално. Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, зад тях прозират имената на спонсори на ПП-ДБ", заяви Вълчев.

Делян Добрев разкри данни, според които 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на фирмите, които никой не знае откъде и кога дойдоха, как са участвали на търг и защо са били избрани. 

"Това не е скандал, това е международен скандал! Надявам се компетентните органи да се самосезират, защото виждате за какви неща става въпрос", каза Добрев. 

Теменужка Петкова заяви, че не се предвиждат никакви инвестиции, за да се предвиди удължаване живота на въглищните централи.

"Те са гарант за енергийната ефективност на страната", отбеляза тя и подчерта, че тези централи дават 46% от енергийната стойност на страната.

Петкова призова правителството да предприеме бързи действия и да направи всичко необходимо така че животът на въглищните централи да бъде удължен.

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова да оперативно и бързо действие от страна на правителството за спасяването на въглищните централи.