Политиците трябва да търсят съгласие по евентуална дата за президентските избори, по наше становище датата 7 ноември е най-удачна, заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след втория председателски съвет в парламента днес.

В същото време Мая Манолова от ИБГНИ е категорична, че е абсолютно възможно изборите, включително и 2 в 1, да бъдат проведени изцяло с машини. „Има опити от ГЕРБ да бъде променян Изборният кодекс, за да се върне възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Важно е да не бъде отменяна стъпката на парламента изборите да са само с машини и тази възможност за честни избори да не бъде проиграна“, коментира тя.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

По думите ѝ продължават междувременно и усилията са съставяне на правителство без ГЕРБ и ДПС с третия мандат, но ИТН и БСП отказват да участват в такива разговори.

Още колко машини ще са нужни

Междувременно продължават преговорите между „Сиела Норма“ и ЦИК за машините за вота. Според изпълнителния директор на фирмата адв. Веселин Тодоров обаче няма риск за провеждането на изборите.

Снимка: Ладислав Цветков

„Машините трябва да се върнат в консулските служби, от там да се доставят до секциите. Идеята ни е да се върнат в консулските служби, но не в България, а там в чужбина те ще бъдат проверени от наши техници и отново ще заминат в събота сутринта към секциите, така че няма да има никакъв проблем за изборите в чужбина“, обясни той.

По думите му фирмата е предложила да се закупят още 1200 машини, който да бъдат превозени от Тайван по въздуха. Така цената им става 5200 лв. на бройка или общо около 6 млн. лева. Адв. Тодоров отбеляза, че при вот „2 в 1“ ще се спестят някои разходи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!