"Ние от ГЕРБ настояваме Румен Радев да поеме политическата отговорност и да смени Стойчо Кацаров, искаме неговата оставка", заяви проф. Костадин Ангелов по време на изявление на партията в парламента.

Той изтъкна две основания за това искане - провал на ваксинационната кампания и отправянето на "противоречиви послания към българския народ, включително и антиваксърски и такива, компрометиращи спазването на мерките".

Според Ангелов лекарите са без осигурени 1000 лв. за работа на първа линия и с "несправедлива методика" за заплащане на труда им. 

"Има криза с ремдесивир. Има криза с кислород", добави още той.

От ефира на bTV настоящият здравен министър д-р Стойчо Кацаров защити противоепидемичните действия на служебния кабинет.

"Не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим. Аз не съм спирал да насърчавам ваксинационния процес", каза Кацаров.

От "Има такъв народ" поискаха незабавно да бъдат изплатени в пълен размер парите на лекарите, които работят с COVID болни.

"Появи се неудовлетвореност и напрежение от неполучаването на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за работа в тази среда", заяви Силви Кирилов от ИТН.

Д-р Стойчо Кацаров обаче защити правилата, които определят заплащането на първа линия.

"Ако работиш целия месец, получаваш 100 лева. Ако работиш извънредно, ще получиш повече от 1000 лева, ако половината от месеца си бил в отпуск , ще получиш 500 лева", обясни министърът.

Ако мерките не дадат резултат, ще бъдат наложени допълнителни, предупреди д-р Кацаров.