В програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти за 4-годишен мандат за управление е заложено индексиране на всички пенсии със средства от събраните суми след ревизиите на инвалидните пенсии. Според лидера на НФСБ Валери Симеонов има достатъчно резерв.

„Там има 1,6 млрд. лв., което е два-три пъти повече от реалните инвалидни пенсии”, обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той уточни обаче, че индексирането на всички пенсии това няма как да стане веднага и процесът е по-бавен.  По думите му този процес вероятно ще започне от януари следващата година.

За 2018 г. разходите, свързани с индексацията на останалите пенсии, ще бъдат около 293 - 294 млн.лв., уточни на свой ред зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Затова ще бъде направена и ревизия на фалшивите ТЕЛК-ове. Тук говорим за някъде от порядъка на около 400-500 млн. лв., ако могат да се съберат”, посочи той.

Валери Симеонов не се ангажира дали в резултат на вдигането на минималната пенсия тази година ще се наложи актуализация на бюджета.

Той обясни и компромиса, който Патриотите са направили, като отстъпиха от първоначалното си искане за 300 лева минимална пенсия.

„Нямаме много варианти, другият вариант беше да откажем съставянето на програма, участие в коалиционно управление и да отиваме на избори. Винаги се избира по-малката злина за държавата, а не за нас”, изтъкна той. 

По думите му темата за уседналостта щяла тепърва да се коментира. 

ГЕРБ и Патриотите обясниха, че предстои да бъде изготвена и подробна управленска програма от около 200-300 страници.