Очаква се до 19 април ГЕРБ и „Обединените патриоти“ да постигнат съгласие за състава на новото правителство и управленската си програма. Това казаха за bTV участници в преговорите, които се водиха и днес в сградата на парламента.

Темата за мажоритарния вот е затворена и за двете формации, тъй като всяка от тях има различно мнение по въпроса, но това не означавало, че ще навреди на коалицията.

„Не е необходимо на 120% да имаме единомислие по всички въпроси. Този въпрос (за мажоритарния вот, бел. ред.) сме го приключили –  те си имат мнение, те са „за“, ние сме „против“. Този въпрос ще го оставим да реши залата“, коментира Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, „Обединени патриоти“.

„Знаем какъв е резултатът на референдума, има теми, по които не мислим еднакво и ще ги решаваме в пленарната зала“, добави и Владислав Горанов от преговорния екип на ГЕРБ.

„Обединените патриотите“ и ГЕРБ търсят компромис по исканията на патриотите за повишаване на минималната пенсия.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не отговори дали ще е министър на отбраната, както се спекулира. От ГЕРБ казаха, че нямат против това ведомство да отиде при Патриотите.

„Аз мога да искам да бъда всичко, въпросът е дали мога“, каза лидерът на ВМРО.

„То да се бранят границите си е патриотично, усещам провокацията накъде бие, националистически не значи ксенофобски“, каза Горанов.

Същевременно днес стана ясно, че новоизбраните депутати се събират на първо заседание именно на 19 април.

Вижте повече във видеото: