Утре ГЕРБ и Обединените патриоти ще са готови с чернова на коалиционно споразумение, имената на министрите още не са ясни. Това стана ясно след поредния кръг от преговори за бъдещо управление.

Очаква се следващата седмица споразумението да е готово и да станат ясни имена на министри, а също така колко министерски кресла ще вземат Обединените патриоти, като вероятно тяхната бройка ще бъде до 5. Около 4 май трябва да бъде ясен и съставът на правителството.

На финалната права на преговорите за властта – парламентът утре вика служебния премиер Огнян Герджиков за препитване в парламента.

Петък е и денят за парламентарен контрол. Герджиков ще отговаря на по два въпроса от всяка група.

Днес депутатите имаха първо работно заседание.

Депутатите тъкмо се събраха и трябваше да се разпуснат, тъй като законопроекти в дневния им ред все още няма, но пък могат да изслушват служебни министри и да работят по правилника си.

ГЕРБ и Обединените патриоти продължават да коват новата власт, но имена на министри официално не се коментират.

Не се разкрива още и как ще се взимат решенията в коалицията, дали това ще става с лидерски съвет, но мандатът ще е четиригодишен, а тръгването от властта няма да се случва просто така.

„Ние сме заявили и го има в нашия стратегическия документ от 21 страници, че правителството ще е за 4 години и нито един от партньорите няма самоволно да подава оставка”, заяви Делян Добрев.

„Преговорите са в много съглашателна атмосфера и да има стабилност в това, което правим”, каза Волен Сидеров.

В парламента от снощи вече има и независим депутат - Ангел Исаев, който влезе с префренция от ДПС и не пожела да се оттегли.

Следобед той писмено декларира, че ще продължи да изпълнява "нелеката мисия на народен представител".

Депутатите чуха и какво е направено за председателството ни на Европейския съюз. Миналата година сме похарчили 23 милиона, а за тази вече са разпределени над 37.

Бойко Борисов пък се срещна с бившия си енергиен министър Трайчо Трайков, за да се търси начин да се удължи срока, в който България да представи позиция по делото, което Еврокомисията води срещу "Газпром".