Изборите не дадоха власт на нито една партия да управлява самостоятелно и обществото очаква подкрепа за градивните и работещи решения без значение коя политическа сила ги предлага – това е основният акцент в декларациите на двете най-големи опозиционни партии – ГЕРБ и ДПС, в началото на новата парламентарна година.

„47 НС излъчи мнозинство, което не е сплотено от обща идеологическа и политическа логика, а е плод на необходимостта от създаване на редовно правителство. Ние ще положим всички усилия както да бъдем коректив, така и да предложим опит, експертиза и идеи за по-бързо възстановяване на страната. Готови сме да водим диалог с мнозинството, стига партиите, участващи в него, да са осъзнали, че и нашите избиратели са български граждани и очакват не само заявки, но и действия“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Минути по-късно Мустафа Карадайъ от ДПС каза следното: „Избирателите ни възлагат тежката задача да стабилизираме политическия процес и да започнем да търсим верни решения за излизане от кризата (…) Българските граждани очакват от нас решения, които да повлияят върху техните доходи, стандарт на живот и сигурност. Работодателите очакват да направим държавата и нейните институции партньор. Европейските институции и НАТО очакват предвидим и лоялен съюзник. ДПС ще даде своя принос“.

Според Атанасова бюджетът за 2022 г. е най-важната задача пред парламента и правителството, а бюджетната рамка ще покаже потенциална на управляващите да се справят с кризите, но „наблюдаваме симптоми на неосъзнаване на сложността и пориви към авантюризъм, безотговорност и бездействие“.

„Самодостатъчност, самонадеяност и самодейност“ видя и Карадайъ, като отбеляза, че „новите политически тинк-танк проекти се появиха за сметка на политическите партии“.

И двете опозиционни партии призоваха в най-кратки срокове да се работи по Плана за възстановяване и по съобразения с него Бюджет 2022.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!