ГЕРБ дава на прокурор кмета на Провадия Филчо Филев, излъчен от БСП.

Според управляващите той е предоставил договори за транспортни услуги на частна фирма без провеждане на обществена поръчка и така е ощетил държавата с над половин милион лева.

Цитирани са доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция от 2016 и 2017 г. Става дума за обществен и училищен транспорт, извършван от фирма, без тя да е избрана с обществена поръчка.

От ГЕРБ твърдят, че в доклад на финансовата инспекция за 2016 г., кметът на Провадия има 10 акта за нарушения в рамките на 10 месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

„Липса на справедливост в тези общини, в които БСП управлява, е видима. Това е моделът, който БСП налага. Някои биха го нарекли феодализация на българските общини, ние няма да възроптаем срещу тази формулировка“, коментира депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

Според данните Филев участвал в схема за източване на пари от държавния бюджет като е използвал документи с невярно съдържание.

Говорим за един Филчогейт“, заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

Снимка: bTV

Филев обясни, че първият договор е сключен от предшественика му и поради изтекла давност отговорността сега се търси от него. Напоследък бил обект на проверки от прокуратурата и ДАНС, които обаче не стигнали до обвинения.

„Срещу мен се извършва вече две години и половина тежка административна репресия от държавата, за да ме откажат да се кандидатирам следващия път... При две финансови инспекции финансовият инспектор не го е констатирал, не ми е дал препоръка да прекратя договора“, каза кметът.

Той твърди и че акцията е наказание срещу отказа му да бъде кандидат за кмет от ГЕРБ.

Филев няма да подава оставка.

От транспортната фирма обясняват, че са возили без обществена поръчка, но с договор, одобрен от областния управител, само шест месеца.

Снимка: bTV

„До спечелването на новата обществена поръчка имахме разрешение да работим, пак с договор, докато се проведе и спечели някой обществената поръчка“, каза управителят на фирмата Георги Митаков.

За хората в Провадия важни са не процедурите, а качеството на транспорта.

В момента общественият и ученическият транспорт се осъществяват от друга фирма, избрана с обществена поръчка.

Вижте повече във видеото:

По темата работиха Десислава Кръстева и Теодора Енчева