Привърженик и противник на шистовия газ влязоха в спор за икономическите ползи и екологичните заплахи от добива на алтернативното гориво. Поводът – настояването на Движението за енергийна независимост Народното събрание да отмени мораториума върху проучването и добива на шистов газ в последната си работна седмица.

По думите на председателя на движението Димитър Иванов, в света от няколко години се говори за „шистова революция”. „САЩ свали цената на газа от 300-400 долара до 80-100 долара благодарение на този добив. В САЩ газът е по-евтин, отколкото в Русия, и дори АЕЦ затварят, защото не са конкурентноспособни,” изтъкна той.

„Обичам аргументите да са парите – опитайте да ги броите, докато не дишате,” контрира веднага Мариана Христова, която защитава противоположната теза на привържениците на мораториума.

Тя показа писмо на осем щатски главни прокурори, които съдят екологичния контролен орган на САЩ заради промените в околната среда, причинени от фракинга. „Установено е замърсяване в абсолютно всички региони, където се практикува методът,” подчерта Христова.

Тя отново се позова на основния аргумент на противниците на шистовия газ, че химикалите, използвани при сондажите, твърде лесно проникват в подпочвените води и оттам се простират по целия воден хоризонт. Такива ще са и най-вероятните резултати от проучванията в Добруджа.

„Една от най-големите грешки на ГЕРБ е мораториумът върху проучването и добива на шистов газ под натиска на протестите. Основният аргумент е дали ще живеем добре, или ще живеем под руския „Газпромовски диктат”. Това е изходът да се отървем от монопола и да създадем възможност за съвсем различно развитие на държавата,” коментира обаче Димитър Иванов.

„Ако ГЕРБ не промени мораториума, българите ще живеят по-зле следващата зима, а руският политико-енергиен диктат ще се засили,” прогнозира още председателят на Движението за енергийна независимост.

Той изтъкна още, че България е единствената страна в Източна Европа, която е забранила проучването на земните си недра за такова гориво. Той подчерта, че в Полша, Румъния, Украйна и Литва вече тече проучване за добив.

Мариана Христова обаче посочи, че дори да започне проучване, заради процедурата добивът няма да стартира в близките 5 г., а евентуалните ползи ще се усетят в близките 10-20 г.

„Защо не оставим шистовия газ на децата и внуците си, при условие, че не можем да гарантираме скорошна печалба?” попита в заключение тя.