Ако България експулсира руски дипломати, това би било рисков ход, смята президентът на България от 2002 до 2012г. Георги Първанов.

„Другите по-бързо ще преживеят тези рани, но върху нашия образ ще тежи. Няма да го има това отношение, което го е имало винаги през десетилетията. Руското отношение към България е специално, отношението на българите – на тези 80-90%, е специално и политиката не може да бъде в разрез с това, което хората искат”, каза Първанов.

„Не мога да се съглася, че каквото каже Тереза Мей или някой друг от Запада, ние трябва да козируваме. Нека да ни убедят, да ни обяснят”, отбеляза той.

„Ние сме били солидарни и ще бъдем в тежки моменти за ЕС и НАТО, но тази солидарност аз не я разбирам”, отбеляза Първанов. По думите му по случая „Скрипал” няма никакви доказателства. „Не виждам руската страна какви мотиви би могла да има”, каза Първанов.

Според него няма да е проблем, ако България остане единствената държава, която не експулсира руски дипломати.

„Ако отстояваме вярна, разумна и отговорна позиция, нека да имаме проблеми, нека да сме единствените. Какво лошо да има в това да има един глас, който да звучи правдиво и разумно”, попита Първанов.

Според него руският патриарх Кирил е преминал добрия тон пред българския президент Румен Радев. „Това не беше оценката и позицията, която да прозвучи от най-високо руско равнище, особено пък от духовния глава”, подчерта Първанов.

Допускам, че някой е подвел руския патриарх, каза той, като уточни, че според него е някой от експертите или чиновниците.

„На Шипка, когато бяхме с президента Путин през 2003 г., аз изразих своята признателност към руската държава, към императора и руската армия, и в същото време аз произнесох същия абзац, отдадох признателност на всички онези румънски, финландски и други воини. Този текст аз съм го произнасял в присъствието на Путин и никой не ми е казал нищо. Ние сме признателни на Русия, но това не означава, че трябва да си затворим очите пред това, че има 5000 румънски воини, загинали край Плевен”, посочи Георги Първанов.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му турският президент Реджеп Тайип Ердоган е спечелил най-много от срещата между ЕС и Турция във Варна. „Той стоеше с най-високо самочувствие. Борисов също натрупа позитиви от организацията”, уточни Първанов.

Той обаче е дълбоко разочарован съм от поведението и позициите на европейските лидери, Те стояха свенливо и звучаха извинително, аргументира се Първанов. 

Според него големият въпрос, който не е получил отговор, е запазва ли Турция европейска перспектива. „Отговорът е по-скоро „Не”, но това се долавя между редовете. Ако Турция ще има европейска перспектива, вторият въпрос е дали тя е в състояние ли да води европейска външна политика, или тя ще бъде неоосманистка”, отбеляза Георги Първанов.

„Има серия от изявления и прояви, които показват, че турската външна политика гравитира към османисткото разбиране, на Високата порта”, заяви той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!