„Според мен причините за катастрофата край Хитрино се коренят в това, че жп линията е строена много отдавна, по време на руска-турската война. Не знаем какви грижи са полагани за нея, кога е ремонтирана”, каза бившият следовател Георги Илиев пред bTV.

Илиев е бил Началник отдел за разследване на аварии, катастрофи и пожари в Националната следствена служба. Разследвал е взрива край Петолъчката, инцидентът в Охридското езеро, катастрофата на автобуса в река Лим, трагедията в дискотека „Индиго” и атентата в Сарафово.

Като втора причина за инцидента в Хитрино Илиев посочи размитата отговорност в министерството на транспорта. „Към настоящия момент контролните органи, които проверяват изправността на жп структурата са към Министерството на транспорта. Оставям гражданите сами да преценят дали това е правилно”, каза той.

„За да се установи дали причината за инцидента е техническа, трябва да се проследи пътя на композицията от началната гара до Хитрино, да се види с каква скорост е следвало да се движи тя, на какъв семафор е влезнала в гарата, дали участъкът е прав или има завой”, поясни Илиев.

По думите му разследващите органи вече би трябвало да знаят скоростта, с която влакът се е движел при влизане в Хитрино.

Той поясни, че ако влаковата композиция наистина се е скъсала, както се твърди в момента, това може да се разбере много лесно. „Винаги от такова произшествие остават видими следи по траверсите и чакъла”, допълни Илиев.

„Всеки инцидент е можело да бъде предотвратен. Сега това е задачата на разследващото звено на Министерството на транспорта, което ще установи причините за тази авария”, каза още той.