Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП. Това се случи под натиска на лидера на партията Корнелия Нинова заради скандалната среща "Дончев – Цацаров".

Тя поиска оставката на Гергов, след като се появиха информации, че той е бил посредник в разговор между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и издател Сашо Дончев. Последният заяви, че е бил заплашван от Цацаров.

Нинова обяви, че тя ще се оттегли като председател на партията, ако пловдивският бизнесмен не се оттегли от Изпълнителното бюро.

Снимка: Ладислав Цветков

 

На инфарктен пленум днес социалистите трябваше да решат дали да изпълнят. ултиматума на Корнелия Нинова и да го отстранят.

Сутринта Гергов пристигна на „Позитано” 20 във ведро настроение и без намерение за оставка.

„Каква оставка бе? Няма ненаказано добро”, беше лаконичният му коментар. Репликата била към Дончев и Нинова.

Лидерът на БСП поиска медиите да напуснат залата, а Гергов настоя да останат. В крайна сметка скандалът протече при закрити врата.

Подавайки оставка, Гергов заявил, че има запис как Нинова му предлага да е заместник председател. Тя пък обявила, че дори и да има запис, той всъщност е как бизнесменът напира за поста.

Версията на Гергов – дал отвод, за да не разделя партията, макар да не разбирал защо си отива. И нямало да напуска БСП.

„Полека лека ще изплуват много скелети и ще излязат много истини. Какво сега, трябва да ви казвам че благодарение на моите гласове тя стана председател”, коментира бизнесменът. На въпрос дали ще оттегли тази подкрепа Гергов каза, че това ще го мисли тепърва.

Коментарите в зала били, че БСП все пак е партия, а не бизнес организация.

Снимка: Ладислав Цветков

Равносметката след този скандал – Корнелия Нинова остава лидер на БСП, а Георги Гергов – вън от оперативното ръководство на партията. Той обаче остава лидер на пловдивската организация, но не е ясно докога.