„Появата на т.нар. „черен списък” в Турция не е случайна”, смята бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов.

Вчера стана ясно, че в него фигурират и 77 български граждани, които имат предполагаема връзка с групировката „Ислямска държава”. На тях им е забранено да влизат на територията на Турция.

„Датата на оповестяването му можеше да бъде преди 1 месец, или след 1 месец, но е направено точно сега. Империята на страха продължава да действа”, смята Димов.

По думите му това съвпадение с годишнината от осуетения опит за преврат в южната ни съседка иска да покаже, че Турция води борба с тероризма и „да покаже на целия свят, че е героична държава”.

„Бих препоръчал на Анкара никога да не забравя, че България е територията, през която евентуално й се отваря пътят към Европа”, допълни Димов.

Той коментира, че „за нас е много по-важно какво мисли Ханс, а Ахмед въобще не ни интересува”, перифразирайки фраза на президента Реджеп Ердоган.

„С Турция сме имали и трябва да имаме нормални отношения, но ние сме член на ЕС, защитаваме преди всичко европейските, западни ценности. Ако Турция наистина желае да влезе там, трябва да се съобразява с тези ценности”, категоричен е Димов.

Той определи опитите у нас да бъдат организирани чествания на годишнината от опита за преврат като жалки и обидни.

„Ако Турция иска да чества нещо, има си мястото – дипломатическите представителства”, категоричен е той.

На въпрос как изглежда Турция година по-късно, той отговори: Много мрачно. Империята на страха започва да се превръща и в империя на злото.