Георги Чолаков е новият председател на Върховния административен съд.Той беше избран с 20 гласа от Висшия съдебен съвет. Останалите петима гласуваха за Соня Янкулова, която беше другият кандидат за поста.

Шест часа продължиха изслушванията на двамата кандидати за председател на Върховния административен съд. Именно той контролира делата на държавата, всички решения на Министерския съвет, обществените поръчки и данъчни актове.

Кадровиците във Висшия съдебен съвет слушаха мотивите на кандидатите, дебатираха и гласуваха.

Изборът на тишината, така председателят на другия върховен съд - касационния, Лозан Панов определи изборът на Чолаков. И обясни, че реално не е имало кампания и състезание.

Според Георги Чолаков, висшите кадровици са приели правилата в този им вид и те са били спазени.

На въпрос на журналистите дали ще се възползва от кариерния бонус, който му дава закона след края на мандата на ВСС, говорителят на съвета Димитър Узунов обясни, че се връща в Сандански в районния съд.

Мандатът на съвета изтича през октомври.

Предстои президентът Румен Радев да подпише указ, с който да назначи Георги Чолаков. Държавният глава може да наложи и вето на избора, като така процедурата ще се върне към ВСС, но това може да стане само един път.