Ако мислите, че във всяко село ще се сложи полицай – това е немислимо, не може да стане, заяви  в предаването „Тази сутрин” ген. Васил Василев, бивш директор на Националната полиция.

Според него тримесечната програма за 7 млн. лв. която предвижда полицай почти във всяко село, няма да се справи:

"МВР скъса с много неща в своята основна работа – скъса с агентурата. За големите престъпления, които се извършват, няма агентура, няма сигнали, няма информация, което е най-важното".

Според ген. Василев МВР трябва да се преструктурира и в малките населени градчета и в селата да се създадат участъци, те да бъдат снабдени с охранителен и оперативен състав и със състав, който да води дознанията и следствията, и да се прилага законът.

Борбата ще е много тежка и няма да приключи за три месеца. Трябват постоянни грижи и най-вече спазването и стриктното прилагане на закона, допълни той.

Седем милиона ли ни разделят от това компетентно да се работи в малките селища, пита от своя страна проф. Николай Радулов:

"МВР при 1 млрд. годишен бюджет всяка година има между 150 и 300 млн. допълнителни средства, гласувани в бюджета. Ако ставаше дума за 7 млн. и, ако за това говорим, би трябвало отдавна да са решили въпроса".

Проф. Радулов допълни, че цялата дейност по разкриване на престъпленията е стопирана, защото Институтът по криминалистика и криминология, който е във фалит вече втора година, е спрял въобще да работи:

"Парното протече, сградата е увредена, няма отопление. Престъпления не могат да се разкриват без криминалисти".

Една система се управлява чрез бюджета, коментира още ген. Василев. По думите му, когато можеш да управляваш този бюджет, можеш да управляваш и ведомството си.

"Когато извадиш парите на масата и видиш за какво имаш и правилно да ги разпределиш, ти ще разбереш можеш ли да управляваш или не можеш да управляваш това нещо. МВР има огромен бюджет и през цялото време казваме - отиват 80% за заплати и за обезщетения.

Трябва да седне някой, който разбира, да преструктурира МВР чрез бюджета – да се сведе администрацията на полицията и ролицията в малките населени места – отново да има участъци. Тези пенсионери които ги викат, те няма да имат никакви права".