Ако има невъзможност да се осигурят машините за гласуване, тогава не изпълняваме решението на ВАС и изходът е гласуване на хартия по обичайния начин. Това изглежда като единствен възможен изход. Конституцията не позволява отлагане на избори. Това заяви в предаването „120 минути” служебният министър на отбраната Генерал Стефан Янев.

Осигуряването на машините е отговорност на ЦИК, ролята на правителството е координационна.

Имаме готовност да осигурим необходимите средства при направена обществена поръчка, която е спечелена, допълни ген. Янев.

По думите му въпросът за нямането на време трябва да се зададе на всички политически дейци в изпълнителната власт от 2014 г. защо сега няма време и не са взети мерки преди.

Проблеми със софтуера е възможно да има в зависимост от това какви машини ще бъдат избрани, допълни министърът.

По думите му проблемите са не толкова във софтуера на самата машина, а въпросът е как се акумулират гласовете.

"Те са защитени защото всяка отделна машина не е свързана, тя е в дадена секция и свързването тава чрез обичайните практики на ЦИК, които ползват РИК.

Това свързване и преди е било обект на хакерски атаки. Предприети са мерки, направихме оперативно заседание с всички заинтересовани участници в изборния процес. Възможни външни въздействия са предвидени, съответни мерки също са предвидени, да се надяваме че няма да допуснем срив в системата и изборите ще протекат нормално".

Ревизия в Министерството на отбраната вече е започнала, съобщи ген. Янев.

Той поясни, че не става въпрос за тотална ревизия в дълбочина, защото системата е сложна, има много подразделения.

„Направени са определени анализи и предстоящата седмица започваме да получаваме докладите на съответните и ръководители и командири. На този етап е рано да се каже какви мерки ще бъдат предприети, защото не искаме да бързаме, не искаме да даваме грешен сигнал, все пак говорим за въоръжените сили.

Армията е консервативен апарат, бързите и резки движения са винаги непродуктивни, а по-скоро контрапродуктивни".

По думите му наследството, което е получил не е леко:

"Не визирам само последния екип на Николай Ненчев, а и години преди това, защото армията е в системен дефицит и недофинансиране от години. Необходимите средства, които трябва да се отделят за отбрана са далеч по-големи от това, което се отделя. И тези негативи се натрупват в годините.

За тези три месеца искам да постигнем макар и минимални възможности за повишаване на социалния статус на мъжете и жените в униформа".

Министърът коментира и инцидента в тунел „Ечемишка”, при който днес загина жена. Той определи инцидента като много неприятен.

Правителство ще направи необходимото, а на следващото редовно заседание на служебния кабинет това ще бъде темата, поясни генералът. По думите му ще бъдат обсъдени възможните мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Възможно е да бъдат създадени комплекс от мерки, които да бъдат някаква превантивна мярка, каза още ген. Стефан Янев.

Какво каза още служебният министър на отбраната, вижте във видеото: