Черно море стана руско езеро. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”, като обърна внимание на военния потенциал, който се изгражда в Черно море от страна на Русия.

„Там има например бомбардировачи Ту-22М със среден обсег, които могат да достигнат от 2500 до 3000 км. Има крилати ракети, които могат да са носители на ядрено оръжие с обсег 2500 км”, изреди той.

„Русия реално в радиус от 2500 км от Крим може да държи всички градове и държави в Европа под прицел при една кризисна обстановка”, каза още ген. Събев.

„Някой пита ли Русия защо изгражда този потенциал и срещу кого го изгражда?”, допълни той.

„Виждам, че лидерът на БСП Корнелия Нинова се безпокои, но бих желал повече да се безпокои за милитаризацията на Черно море от Русия”, допълни той.

„След като НАТО взе мерки в резултат на агресивното поведение на Русия от 2014 г. насам, по-разтревожени  бяха прибалтийските държави и затова отначало фокусът на НАТО беше там, едва сега засилва малко присъствието си в нашия регион. Това означава, че има проблем с Русия. Колкото и у нас да считат хора, че ние нямаме никакъв проблем с Русия, нека да направят справка допустим ли е този сериозен дисбаланс, който съществува в момента там”, посочи генералът.

Ген. Събев също опроверга информацията в медиите за създаване на черноморска флотилия, като подчерта, че няма нищо ново и се изпълнява решението, взето от НАТО на срещата на върха във Варшава през 2016 г.

„Никой не говори за постоянно разполагане на кораби в Черно море, просто ще  има повече визити на натовски кораби във военните пристанища на България и Румъния”.