Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева печели вота само в четири от общо 28-те области в страната: Силистра, Шумен, Бургас, Благоевград.

В три области – Разград, Кърджали и Търговище, печели Пламен Орешарски, издигнат от инициативен комитет, но подкрепен от ДПС.

Във Варна печели независимият кандидат Валентин Марешки.

В останалите области на страната печели подкрепеният от БСП кандидат Румен Радев.

Снимка: БГНЕС

Обобщените данни на ЦИК при 95,17% обработени протоколи от секционните избирателни комисии сочат, че Радев печели подкрепата на 25,70% от избирателите, т.е. малко над 932 хил. души.

Цацева печели подкрепата на 22% от гласоподавателите, или малко под 800 хил.

Снимка: БГНЕС

Третото място е за Красимир Каракачанов, който печели 15,04% (почти 546 хил. души), а четвъртото място е за Веселин Марешки, който събира10,87% (почти 400 хил. души).

Пламен Орешарски изпревара с малко кандидата на реформаторите Трайчо Трайков (6,51% към 5,87%)

5,56% от избирателите, или малко над 200 хил. души., са избрали опцията „не подкрепям никого”.

Как протече гласуването на националния референдум?

Положителен отговор получиха и трите въпроса в допитването. 67,06% са отговорили с "Да" за мажоритарен избор на депутати, 67,75% за задължително гласуване и 65,80% на сто за на намаляването на партийните субсидии.

При всички положения резултатите от референдума ще трябва да бъдат обсъдени в парламента.

Ако гласувалите в референдума се окажат повече от 3,5 млн., депутатите ще са длъжни да се съобразят с отговорите. Засега обаче прогнозите са, че за целта не достигат около 100 хил. гласа.