Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат и адвокатите ги използват. Това каза в предаването „Лице в лице” ген. Румен Миланов, коментирайки технологията на арестите у нас и последното задържане на кмета на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева.

Със смесени чувства съм по отношение на ареста на кмета на „Младост” г-жа Иванчева, каза ген. Миланов.

„Един път, че трябва да има противодействие на корупцията, категорично, другото обаче – този случай не само самото задържане, респективно арест, в зависимост от мерките,  не беше направен по най-правилния начин и не на последно място в целия този процес има много странности, които мен ме впечатляват.

Първо, ако говорим по хронология на времето – той се извършва пред Спортната палата, там са ги стигнали и са ги намерили. Извинявайте, всяка една такава операция за задържане се прави предварителен план, ако не са го направили – язък за професионализма. Планът цели законност, процесуалност, правилно действие на всички служители да няма хаос и, ако стане някакъв фал, да се носи отговорност”.

Снимка: Ладислав Цветков
Защо не ги задържаха по време на пренасяне на кашони, а точно на това място, пита ген. Миланов.

„Това място нанесе доста щети на градския транспорт и на обществеността.

Държаха ги с белезници сума ти време с претекст да им вземат натривки – натривките се вземат веднага, защото не се знае какво ще пипаш”.

Възможно е арестът да стане и без белезници, уточни Миланов и допълни, че белезници се слагат,  защото не се знае как ще реагира всеки човек. „Но тази категория хора не са тип затворници”.

Снимка: Ладислав Цветков
Освен това парите са се броили на асфалта – защо там трябва да се броят парите, пита той.

„Едни дами от следствието през цялото време бяха в не много прилично положение да броят парите на земята, камерите ги снимаха в не много прилично положение… Това ли е ефективността, да трае 6 часа. Не се прави това така, има си ред, има поемни лица, описва се каквото е намерено на местопрестъплението и се извършват съответните процесуално-следствени действия по най-интелигентния начин.

Има още много загадки – къде е посредникът. Къде е в цялата тази дандания, как той се появява от заявителя. Нали това са заявителите за подкупа – кметът на „Младост”, зам.-кметът и потърпевшото лице г-н Ваклин, къде е той”.

Снимка: Ладислав Цветков
За така нареченото светене – прокуратурата тръгна веднага да прави пресконференции – всичко това трябва да се филмира. То се документира, със снимки. Едно е да ми светят в дланите, където см  пипал парите, съвсем другаде е тук, отгоре, отдолу, по носа. Това са несериозни неща, каза още ген. Румен Миланов.

Той коментира и факта, че на кадрите от бул. „Левски” членове на комисията са били с маски и пита защо са с маски, какви са, от кого се плашат.

„С маски се работи, когато задържаме терористи, наркотрафиканти, защото там сблъсъкът е на живот и смърт. Тук спрямо кого са тези маски. При масовите безредици, ако са маскирани, има идентификационни номера да се знае кой какво прави. От кого се крият, от закона. Това е недопустимо за мен”.

Мисля, че има основни принципи в действията на полицейските органи, в които ние не трябва да отстъпваме, допълни той.

По думите му този случай не е изпипан.

„Казаха, че ги следят отдавна. Заявлението го прави г-н Ваклин на 2 февруари, те са били по чужбина и не си дошли за подкупа. Кой организира подкуп и няма да си дойде… от Гърция”.

Подкупът бил на траншове, за какво са траншовете и то за едно съобщение, което е административен акт, който се атакува по съдебен ред. Сигурно на мен щеше да ми бъде по-евтино да си платя в една кантора на адвокатите за едно съобщение, допълни Румен Миланов.

Как ги рекетира в случая, ако всичко е законно? Къде е Столична община да каже – натрупват се сигнали, какво правите г-жа Иванчева, кой ви дава право да задържате преписки повече от законовия ред, заяви Миланов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!