„Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение“.

Това бяха думите на председателя на Националния оперативен щаб (НОЩ) – ген. Венцислав Мутафчийски, веднага след като беше обявено затварянето училища, детски градини, групови занятия, молове и спортни събития и практики от петък.

Мутафчийски подчерта, че решението е навременно с оглед на нивата на заболяемост и смъртност заради COVID-19. Прието е тези два показателя да се измерват на брой от население от 100 хиляди.

„Достигайки нивата над 600 на 100 хиляди, България трябваше да вземе тези строги мерки, въпреки че в сравнение с другите държави са доста по-либерални мерки. (…) Каква е целта – да се намали нивото на заболяемостта, което според нашите анализи ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките, а смъртността ще намалее между втората и края на третата седмица. Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен“, каза Мутафчийски.

По думите му над 2000 души от медицинския персонал в момента не могат да работят, защото са заразени.

„Независимо какви са другите щети – човешкият живот е най-голямата ценност. Според нас трябва да се намалят до минимум контактите и според анализа в света тези именно неща – училищата, моловете, ресторантите, нощните заведения, фитнесите са най-рисковите места. (…) Така ще дадем на нашите сънародници възможност да посрещнат по-спокойни предстоящите светли празници. Намалените нива на заболяемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадат възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага. Това е голямата цел“, коментира още председателят на НОЩ.

В заключение той добави, че в Израел, където са били приложени сходни мерки, заболяемостта е паднала от 6000 на 400 души новозаразени на ден.