Ако при втората вълна на коронавируса у нас през есента са били нужни 7 седмици, за да достигнем връх на броя заразени, сега това ще се случи значително по-бързо. За това предупреди началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг.

„Изходното ниво беше 35 заболели на 100 000 души. Сега стигнахме около 90. В момента не сме 90, 113 сме на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи. Едва ли имаме 7 седмици, най-вероятно имаме 3 седмици“, посочи той.

По думите му още към края на миналата и началото на тази седмица „ние чувствахме, че се случва нещо в болниците“, а в София, Кюстендил и други области „определено има събуждане“. Той отбеляза и че при смъртността така и не се е стигнало до „плато“ и от 7,9 на 100 000 като минимум е започнала да расте.

Мутафчийски отправи апел към медицинските директори: „Да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква“. Той даде пример с военните болници у нас - складовете са заредени с лични предпазни средства за 3 месеца напред; по същия начин са заделени най-необходимите медикаменти; всички апарати за обдишване в реанимацията минават през профилактика; кислородните системи се преглеждат най-щателно; всяка клиника, която е била COVID звено, е в готовност за 48 часа отново да се трансформира в звено за пациенти с коронавирус; вече има заповед за командироването на медиците в отделенията; има списъци на доброволци и санитари, които могат да помогнат.

Снимка: Ладислав Цветков

Обърна се и към гражданите: „Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Това, че са разрешени фитнесите, не ги прави безопасно място. Никога не съм твърдят, че фитнесите са безопасно място, напротив – те са най-опасното място“. По думите му има много сигнали от граждани, „които са стъписани от това каква е ситуацията в зимните курорти и моловете“.

„Ако имате намерение да задавате въпроси кога ще се охлабват различни неща, може би тези въпроси няма да звучат много издържано“, заяви ген. Мутафчийски.