Коронавирус в България засега няма. До момента нито една от пробите не е положителна, стана ясно по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

Във Военномедицинска академия има 19 проби, които към този момент са отрицателни за COVID-19 и продължава да се работи още една проба. Тя ще е готова след около три часа, каза началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на брифинга в 17:00 ч. тази събота.

В Националната лаборатория се работят три проби – от Варна, от Благоевград и от Хасково, които всичките също са отрицателни.

„Нашият контрол на сухоземната граница, особено на Калотина, е изключително ефективен. За последните 24 часа от там, благодарение на термометриране на пътникопотока, са отделени и постъпили във ВМА четирима души“, съобщи ген. Мутафчийски.

„Всички те са свързани с пътуване до Италия", обобщи началникът на ВМА.

От голямо значение за ефективността на мерките е фактът, че меренето на температурата на пътниците се извършва от служители на РЗИ, а не от автоматични термокамери, които не дават задоволителен резултат. Въпреки че по този начин се хаби човешки ресурс, контролът е изключително ефективен, заяви проф. Мутафчийски.

„Това е изключителна новина, защото никъде по света такъв контрол не се прилага", заяви той и добави, че България има безпрецедентни мерки за сигурност.

„Само Туркменистан има по-строги мерки по сухопътните си граници от България. Там има лагери на границите, където остават подозрителните случаи“, разкри началникът на ВМА.

Двама от постъпилите във ВМА са международни шофьори, единият е шофьор на автовоз, а четвъртият е пътник от автобус. И четиримата са свързани по някакъв начин с Италия.

„Не повече от 120 човека са под карантина за цялата страна“, съобщи още ген. Мутафчийски, като отбеляза, че картината е много динамична.

Той добави, че по още един отрицателен резултат от ВМА ще бъде изпратен към националната лаборатория за повторен анализ. 

Единственият съществен скок в броя на заболелите в световен мащаб е в Южна Корея, където заболелите са над 700 за деня, а общият брой на заразените прехвърлят 3150. В Европа има нови данни само за починалите от 17 сутринта, те вече са 23, заяви Мутафчийски.