В тази държава няма разделение на властите и няма обществена чувствителност, а би следвало институциите да държат пулса на обществените настроения.

Обезсмислянето на институциите вече е пълен факт. Това каза в предаването "Лице в лице" ген. Атанас Атанасов.

Този модел на упражняване на властта откакто ГЕРБ няколко пъти съставя правителството има за цел абсолютна централизация и еднолично управление на общите ни пари. Няма значение какво ще гласува парламентът и какво ще пише в този закон, в последствие Борисов разпределя парите.

"Огромни излишъци ежегодно се събират, които не са част от бюджетната процедура през парламента, и след това се разпределят с постановление на МС по целесъобразност, и по този начин се държи контрол над общините, те са напълно зависими от централната власт заради тези допълнителни пари, които на някои ще се отпуснат, на други – не".

По този начин се купува политическо влияние, допълни Атанасов.

В коментар на думите на Бойко Рашков, че нерегламентирано се подслушват магистрати, политици и журналисти, Атанасов каза, че този проблем е част от цялостния проблем за начина, по който функционира държавата при това управление.

Според него това би трябвало досега да е разстресло българските институции.

"Може ли шефът на бюрото, което контролира тази дейност, да излезе и да каже, че има незаконно подслушване на магистрати, политици, журналисти – това е тежък скандал", заяви Атанасов.

"Въпросът е защо няма реакция на институциите, защо парламентарната комисия не е изслушала досега заинтересованите лица, защо опозицията не е поискала – защото се страхуват от властта, защото може да им се случи нещо", допълни генералът.

Той каза, че преди 2 седмици е имало заседание на специалната комисия за контрол на службите и СРС-тата и там е присъствал главният прокурор. Според него Цацаров е бил там, за да респектира присъстващите да не би да кажат нещо, което не следва.

Атанасов попита за какво се използва информацията, придобита по този начин. Рашков е казал, че има съмнение за изнудване.

В коментар на бунта на баретите, които написаха писмо срещу ръководството си, Атанасов припомни, че началникът им Георги Гайков е бил шеф по времето на Орешарски и около него е имало тежък скандал – смъртта на баретата Шарков.

Гайков е бил уволнен в началото на управлението на Борисов 2, а след това са го върнали и се оказало, че започнал да разчиства сметки, допълни Атанасов.

„Имаше ли конкурс обявен, че той да го спечели? Кадровата политика в цялата държава е кадрова пародия – назначават се хора на възлови места, за да направят услуга на този или на онзи, така не се управлява държава.