Германски лекари търсят прилики между състоянието на руския опозиционер Алексей Навални и отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев преди 5 години. Разкритието е на списание "Шпигел".

"Българската следа" - под това заглавие "Шпигел" разказват за опитите на лекарите от болница „Шарите“ да установят с какво е отровен Алексей Навални.

„Знаем, че контактът между българските и германските лекари е осъществен, направили сме проверка и с наши източници“, каза пред bTV Фиделиус Шмид, един от авторите на материала в "Шпигел".

По информация на журналистите е възможно субстанцията, използвана при Гебрев и тази при Навални да са сходни.

Снимка: btvnovinite.bg

„И двата случая става дума за отравяне, което е свързано със сериозни последствия. Предполагам сте наясно, че към групата на органофосфата принадлежат различни субстанции, както и новичок“, обяснява Шмид.

Българският бизнесмен Емилиян Гебрев не може да каже има ли прилика във веществата в неговия казус и този на Навални. Но изтъква разликите.

Снимка: БГНЕС

„Веществото от България беше изпратено в чужбина, а още по-странното е, че то изчезна и от чужбина поради несъгласието на българските власти да се свържат с организация за защита от химическите оръжия и да гласуват доверие на тях да започнат съответното разследване, да започнат съответното изясняване. Сами разбирате, че нашата държава на думи казва "това, това, това", много неща се правят на думи, но на практика е точно обратното“, казва Гебрев.

Разследването на българския случай е прекратено.

Лечението на Алексей Навални продължава под грижите на германските лекари в "Шарите". А bTV продължава да търси българските лекари, с които те са се свързали.

А от лечебното заведение, където се лекува Навални, заявиха, че не коментират, "предположения и спекулации" и ще информират обществеността, когато се появят нови сведения.