Организирана престъпна група от бившите съветски републики стои зад измамата, с която от името на МВР се събираха „глоби” за гледане на порно.

От ГДБОП вече са влезли в контакт с държавата, за да бъдат арестувани организаторите.

Миналата седмица стотици български потребители на сайтове за възрастни получиха съобщение на екраните си на лош български, преведено с онлайн речник.

В него се заплашваше, че ако не платят 40 лв. на МВР, ще бъдат задържани от мобилна група на министерството заради притежание на материали свързани с педофилия, хомосексуализъм и насилие. Оказа са, че 30 души са платили „глобата”.

„Интересното е, че дори има граждани ,които са били предупредени, че това е измама и те са настоявали да си платят т. нар. „глоба”, обясни комисар Явор Колев от отдел „Трансгранична престъпност ” в ГДБОП.

Той подчерта, че не е практика МВР да събира глоби и да предупреждава за свои акции, насочени срещу сексуалната експлоатация на деца.

Особеното в случая е, че четирите електронни портфейла в Web Money са регистрирани в британската компания за електронни плащания, но схемата е много по-сложна и насочена конкретно към потребители на сайтове с порнография – едни пишат скриптовете за сайта, други превеждат заплашителните съобщения към потребителите, а трети –„мулета”, са физическите лица, регистрирали електронните портфейли, събирали „глобите”.

Миналата седмица партньорската компания на системата за електронно разплащане в България веднага спря електронната услуга. До момента са блокирани 1000 лева на „ужилени” потребители.

Компанията за разплащания, използвана в схемата, е постъпила коректно като веднага е сигнализирала, категорични са от МВР.

„Аз имам сметка да продължават да текат тези плащания, защото сме техническата платформа за пренасяне на тези пари. Но в случая не мога да го допусна – особено като видях „Изпратете 40 лева на държавен номер”. Как могат хората да си помислят, че ГДБОП има портфейл в английска платежна институция? Взех решение много бързо – че българските граждани не могат да бъдат мамени. Става дума за голяма хакерска група от Украйна, която праща такива съобщения и в други държави”, споделя Ваня Червенкова, председател на съвета на директорите в компанията за електронни разплащания.

Според ГДБОП сайтовете, използвани за измамата, са популярни и са използвани специално за тази престъпна цел.

Не е известно дали схемата е изпробвана в други държави. Факт е, че страната, от която идва измамата, е и първоизточникът на новия криптовирус Bad Rabbit, но засега ГДБОП не вижда връзка между измамата и атаката с криптовируса.

Според Колев не може да се направи ясен портрет на жертвите на измамата в порносайтовете – това може да са от ученици до пенсионери. Общото между тях е ниската им дигитална хигиена.

„Това са хора, за които най-общо може да се каже, че имат ниска интернет култура и спазват ниска степен на интернет хигиена. Не обръщат внимание на компютърнитите системи, които използват и стават лесна жертва на киберпрестъпниците.

В ГДБОП тази година са разкрили 70 случая, свързани със сексуална експлоатация на деца и имат 40 разкрити финансови престъпления за големи суми. Към момента статистиката за онлайн измамите продължава да се пълни с добре известните „нигерийска измама”, имейли със запознанства, и писмата от американския генерал, който се развеждал. Вчера, например, жена превела 15 хил. евро на въпросния „генерал”.

Ако потребителите се колебаят или искат да сигнализират за киберпрестъпления, могат да посетят сайта на отдел „Трансгранична престъпност” на адрес Cybercrime.bg.

Вижте и видеото: