Специализираната полицейска операция на служители на ГДБОП и колегите им от териториалния сектор на дирекцията  за района на Плевен и Ловеч е неутрализирала група, занимавала се с трафик на жени с цел сексуална експлоатация на територията на Гърция.

Операцията е извършена на под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура на 12 март.

Снимка: Пресцентър на МВР

В хода на акцията са иззети документи за престъпната дейност от три адреса в Плевен и един в София, както и от банкови сейфове, ползвани от участниците в групата. Иззети са и компютърни конфигурации, мобилни телефони, над 320 хил. лв. в различна валута - 50 хил. евро, 40 хил. долара и 170 хил. лв., около 1 кг златни накити и други доказателства. Иззети са и 4 луксозни автомобила.

Според първоначалните данни участниците в групата набирали и склонявали жени от България да проституират в Гърция, транспортирали ги до там и контролирали дейността им на място.

Снимка: Пресцентър на МВР

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петимата  участници  в престъпната схема. Определени са им мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. На единия от тях, който трайно е пребивавал в Гърция, е наложена забрана да напуска страната.