Подземното газохранилище край врачанското село Чирен през 60-те години на миналия век съществува като находище – бързо обаче е изчерпано. Десетилетие по-късно е превърнато в хранилище, което гарантира сигурността на доставките и неравномерното потребление на природен газ.

Природният газ се съхранява на 1800 метра под земята при 110 бара налягане в 24 сондажа. 550 милиона кубика е максималното количество. По правило, през лятото газът се нагнетява, а през зимата се добива.

Снимка: bTV

Преди десет години е изготвен проект за разширяването на хранилището. „Това, което предвижда проектът на „Булгартрансгаз“, е да увеличи в двоен размер капацитета на хранилището в Чирен. Към момента той е 500-550 млн куб  м , а след приключването на проекта – над 1 млрд куб м ще могат да се съхраняват и същевременно да увеличим самият добивен капацитет както за нагнетяване така и за съхранение също двойно“, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

От 2013 г. модернизацията на Чирен е включена в списъка на проектите от общ интерес на Европейската комисия.

Снимка: bTV

Малинов обяснява: „Самият проект се състои от няколко подпроекта – подмяна на  цялото наземно оборудване на територията на Чирен, прокарване на нови 10 експлоатационни сондажа и 3 наблюдателни и нов газопровод, който да свърже хранилището и да осигури преноса на природен газ“.

Плановете са до края на тази година да старира поръчката за строителството на надземната част, а догодина – проектирането на газопровода, който да свърже "Чирен" с "Балкански поток".

Снимка: bTV

Разширението ще помогне съседни нам държави да ползват в Чирен услугата съхранение на природен газ. Гърция и Македония, например, не притежават собствени хранилища.

От „Булгартрансгаз“ изчисляват, че проектът струва повече от 300 милиона евро. Очакват да се финансира с пари по механизма "Свързана Европа" и чрез американските партньори от инициативата "Три морета". А голямата цел – хранилището в Чирен да бъде модернизирано до 2025 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!