Възможно е цената на синьото гориво за октомври да падне с 9 лева, прогнозира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева пред bTV. 

За септември природният газ се търгува на цена от 353 лева, а заявената за утвърждаване за следващия месец засега е 247 лева.

С прогнозираното поевтиняване е възможно тя да бъде под 240 лева.

Стойността на мегаватчас синьо гориво за ноември и декември все още не може да се предвиди, но служебното правителство уверява, че тя ще бъде под 250 лева или толкова, колкото поиска бизнесът. 

Успокоението на борсата дава надежда за по-ниски цени в първите зимни месеци, обясни изпълнителният директор на “Булгаргаз”. 

“Очакваме, ако се запазят тези борсови нива, цената да е под 240 лева за октомври. Надявам се с търговете в ноември и в декември също да постигнем цена горе долу в същия диапазон, но много зависи и какво ще е развитието на борсовия индекс”, каза Златева.

Интерес към 4-те търга за доставка на количества за ноември, за декември, за 2023 г. и за следващите 10 години вече има. При това от солидни фирми, увери Златева. 

“Имаме случаи на улицата, едва ли не пред офиса на “Булгаргаз” ни се връчва оферта от фирми, които са разбрали че друга фирма може да представи, но това е малко несериозно за такъв вид доставка”, добави тя. 

Необходимите за страната количества ще бъдат осигурени и без “Газпром”, каза Златева. България продължава всеки ден да изпраща заявките си до руския доставчик за договореното до края на тази година. 

“Получаваме потвърждения, че нула количества ще бъдат доставени”, каза Златева. 

“Булгаргаз” получава разбиране от участниците в търга по отношение на финансовото състояние на дружеството и възможностите за разплащане. В същото време дългът на “Топлофикация София” се е увеличил на 410 милиона лева.