Гръцкото правителството е решило да затвори някои гранични пунктове по северната си сухопътна граница, за да ограничи разпространението на коронавируса в тази част на страната, съобщава вестник „Катимерини“.

Новите мерки засягат и преминаването през ГКПП „Маказа-Нимфея“ на българо-гръцката граница, откъдето вече ще се пропускат само камиони.

Граничният пункт "Кристалопиги" към Албания се затваря от 6 ч. сутринта в петък, 20 ноември. Граничните пунктове „Какавия“ към Албания, „Евзони“ към Северна Македония и ГКПП „Кулата-Промахон“ към България ще останат отворени, докато през контролно-пропускателен пункт "Маказа–Нимфея" с България ще преминават само камиони. 

Друга нова мярка е, че тези, които влизат в страната, в допълнение към задължителните отрицателни PCR тестове, направени 72 часа преди пристигането в Гърция, ще преминат и през бързи тестове по границите.

Тези, които бъдат с отрицателни тестове, ще могат да влязат в страната и да бъдат насочени към местоназначението си.

Правителственият говорител обяви, че контролът за спазване на мерките за защита в Северна Гърция ще се засили, тъй като броят на инфекциите остава висок в района въпреки блокирането.