Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров няма да се налага да внася гаранция в размер на 50 000 лв., след като тя беше отменена като незаконосъобразна от Софийския районен съд. Националистът беше арестуван и обвинен заради призив към гражданите масово да се съберат в храмовете за Великден с думите: „Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски“.

Според състава на СРС с председател Николай Урумов, в случая въобще няма данни за извършено престъпление.

Решението е окончателно.

Основното обвинение е за подбуждане към извършване на престъпление, което в условията на пандемия или извънредно положение със смъртни случаи, води до максимум 5 години затвор. Съдът обаче отчита, че преди и по време на Великденските празници посещенията на църковните храмове не са били забранени по никакъв начин.

Освен това в постановлението на прокуратурата определени думи на Сидеров са били извадени от контекста: „Съдът намира, че това изказване отразява лична позиция, а не представлява призив, нито подбуждане на неопределен брой хора да вършат престъпни прояви“.

Припомня се и че свободата на словото и на религиозните възгледи са защитени от Конституцията: „Това означава, че никой не следва да бъде преследван по съдебен ред или какъвто и да било начин, за разпространение на собственото си мнение и религиозни убеждения (…) свободата на изразяване и правото на религиозно убеждение, както и редица други подобни, са ненакърними и неотменими при сега действащия правен ред, и не могат да бъдат ограничавани по никакъв начин, още по-малко със закон, който е с по-нисък нормативен ранг от Конституцията“.

Според съда няма престъпление и в действията на Сидеров спрямо органите на властта, определени от прокурора като „пречене“: „Отказ за получаване на призовка въобще не може да бъде квалифициран като извършване на престъпление. Всеки гражданин може да откаже да получи какъвто и да било документ, в това число и призовка за явяване в СДВР“.

От сигнала на бдителен журналист до „Добър ден“ и „Махай ги тия!“

От определението на съда става ясно, че прокуратурата се е захванала с казаното от Сидеров в ефира на партийната телевизия „Алфа“, след като получила сигнал „от журналиста И.Н.“.

Описан в подробности е и опитът на полицаи от СДВР да призоват лидера на „Атака“ като свидетел и да поискат запис на предаването: „Полицейските служители забелязали лице, което влиза в офиса, като след като вратата била отворена, те я задържали и влезли в помещението. Вътре в офиса ги посрещнало лице от мъжки пол, на което (…) се легитимирали като служители на СДВР и поискали да говорят с В. С. (…) След около минута мъжът се върнал при полицейските служители и докато вървял към тях започнали да се чуват викове и крясъци от вътрешната част на помещението. (…) Разпознали гласа на В. С.  и чули следните слова: „Изгони ги, не ги пускай, марш от тука никой не искам“. По време на крясъците С. се показал в преддверието, където били полицейските служители и те го поздравили с „Добър ден“, а той продължил да крещи, като викал на мъжа с неустановена самоличност „Махай ги тия, не искам да ги виждам, изгони ги“.

Именно липсата на даже опит на полицаите да уведомят Сидеров защо го търсят е и една от причините гаранцията да бъде отменена.