За БСП твърдят, че ще гласуват 32,1% от избирателите, а за ГЕРБ – 31%. Това е моментна снимка на електоралните нагласи за изборите за Европейските парламент от последното проучване на „Галъп”.

Данните са от ежемесечното независимо националнопредставително изследване, проведено между 5 и 11 април, проведено е сред 1015 пълнолетни българи в цялата страна.

„Ефектът на скандалите и разкритията от последните седмици води до разколебаване на електората на ГЕРБ. Това на практика изравнява позициите на БСП и ГЕРБ и дава дори моментна по-изгодна позиция за левицата”, коментират от агенцията.

Резултатът на ДПС не се променя – 11,1%, а в патриотичното пространство изпъква ВМРО с 5% подкрепа.

Следват „Демократична България“ с 4,5% и „Воля“ – с 3,5%, „Атака“ – с 1,9%, АБВ („Коалиция за България“) – с 1,5%, НФСБ с 1,4%, „Възраждане“ и „България на гражданите“ с по процент, и близо 4% други. 2,2% заявяват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.    

Заявяващите, че ще гласуват със сигурност са 34% от всички анкетирани. По-скоро ще гласуват – 28%, по-скоро няма да гласуват – 12%, със сигурност няма да гласуват – 18%, а 8% не знаят или не могат да отговорят.