Над 50% от хората у нас възприемат отминалите избори като по-скоро честни. Това показват резултатите от експресен телефонен сондаж сред 806 души, част от независимата програма на  „Галъп интернешънъл", проведен между 14 и 19 ноември.

Допитването обаче показва, че в София колебанието относно честността на местния вот е много по-видимо. В столицата общо 52% от запитаните смятат, че изборите са били честни или по-скоро честни – срещу 32%, които смятат, че изборите в София са били по-скоро нечестни или съвсем нечестни.

Прави впечатление обаче, че в София 16% от респондентите не могат да преценят дали изборите са се провели честно или не. За всички останали населени места, освен столицата, делът на тези, които не знаят как да отговорят, е между 3% и 5%, т.е. 3-4 пъти по-малък, отбелязват от „Галъп интернешънъл".

Снимка: btvnovinite.bg

Изглежда, че жителите на столицата са по-разколебани по отношение на честността на изборите, отколкото жителите останалите населени места в страната, заключават от агенцията.

В областните центрове делът на убедените в честността на изборите е 56%, a делът на тези, които смятат, че изборите в тяхната община не са били честни е 37%.

Снимка: btvnovinite.bg

Жителите на по-малките градове са още по-убедени в честността на изборите. Делът на положителните отговори по отношение на честността е 58%, а в селата – 55%. В по-малките градове 38% от запитаните смятат, че изборите в тяхната община не са били честни, а в селата този дял е 42%.

31% от респондентите в проучването заявяват, че лично знаят за случай за продаване на гласове. 67% не знаят за такъв случай, 2% отказват да отговорят. Подобни данни са обикновено косвен индикатор за размера на продаването на гласове. Това, условно, се равнява на над 1.7 милиона души, изчисляват от „Галъп интернешънъл”.

В столицата свидетелите на продажба на гласове по време на местните избори са 26% - сравнително по-малко от тези в останалите областни градове, където този дял е 33%. Изглежда, че в по-малките населени места продажбата на гласове е по-разпространена.

31% от анкетираните казват също, че са чували за конкретен случай за гласуване за определена партия по принуда. 67% отричат, а 2% отказват да отговорят. И в този случай изглежда, че гласуването по-принуда в столицата (28%) е в по-малък мащаб, отколкото в останалите областни центрове (32%), отбелязват от „Галъп интернешънъл”.

Според резултатите от проучването един глас е струвал средно 67 лв. Най-често споменаваната сума пък е около 50 лв. цена глас.

В по-големите населени места вотът е бил по-скоро свободен и политически, докато в по-малките може би по-зависим, заключават от „Галъп интернешънъл” във основа на данните на проуването.