Намалява тревожността на обществото относно разпространението на COVID-19 у нас. Такава тенденция отчитат от „Галъп Интернешънъл, като уточняват, че повече от половината анкетирани в последното им проучване са посочили, че заразата е опасна, но в крайна сметка „просто силен грип“ (56%). 

Снимка: btvnovinite.bg

Опцията „не е сериозна опасност“ продължава да става все по-предпочитана, за сметка на опцията „смъртоносна опасност“. 23% смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност, а 20% вярват, че това е смъртоносна опасност за човечеството. Има и съвсем малки дялове на хора, които не могат да отговорят. 

Като цяло обаче, силно притеснените българи намаляват. Доказателство за това е и фактът, че мнозинство от 53% е на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго; 44% казват, че още е рано. Останалите се колебаят.

Снимка: btvnovinite.bg

Повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но често са определяни и като прекалени. Премиерът Бойко Борисов остава с одобрение сред над половината от българите – 55%. От „Галъп Интернешънъл“ уточняват, че рейтингът му е осезаемо по-висок от този преди кризата.

Тревогата за доходите остава висока. Във втората половина на март 36% твърдяха, че доходите им са намалели заради коронивурса, месец по-късно те вече бяха 47%, а сега са на практика същият дял – 46%.

Снимка: btvnovinite.bg

За намалено работно време сега съобщават 17% от анкетираните. 8% сигнализират, че предстои да загубят работата си. Тревожен е ръстът на безработните – от началото на кризата те са нараснали с близо 280 хил.

Мерките на правителството за помощ на икономиката се оценяват като засега незадоволителни – 46%, 26% – за достатъчни, а 25% не се чувстват запознати с мерките. Други 3% признават, че не могат да отговорят. 

Снимка: btvnovinite.bg

Изводите са от шестия експресен телефонен сондаж на социлогическата агенция, посветен на кризата с коронавируса. Уточнява се, че по-голямата част от интервютата са проведени преди пресконференцията в неделя, на която беше анонсирано облекчаване на мерките. Проведени са 881 интервюта – национална извадка; за населението на възраст 18+ г. 01-03.05.2020 г. Абсолютна максимална грешка: ± 3.3 при 50% дялове. 1% от извадката е приблизително равен на 55 хиляди души.