Шансове за първото място на предсрочните парламентарни избори на 11 юли имат две партии – „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС, като малко по-високи са те при ИТН.

Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“ за електоралните нагласи, направено по поръчка на БНР.

За „Има такъв народ“ се очакват 21,3% от гласовете, за ГЕРБ-СДС – 20,3%.

„Коя от двете формации ще е първа зависи от различните типове мобилизация на техните поддръжници. Вижда се обаче, че при Трифонов има инерция нагоре, а при ГЕРБ е обратно. Разбира се, в момента, част от потенциалния вот на ГЕРБ може и да се „крие“ по причини на непрестижност“, коментират „Галъп интернешънъл“.

Коалицията около БСП засега остават трети с 15,9%. „Демократична България“ и ДПС са с близки резултати, съответно с 12,2% и 11,5%. 

Социолозите уточняват, че при ДПС трудности в отчитането представлява потенциалният вот от Турция, а а ДБ пък укрепва в последните седмици.

Формацията „Изправи се! Мутри, вън!“ е с 6,1%. Според изследването „Българските патриоти“ влизат в парламента на ръба  с 4% подкрепа. 

Последните дни и часове обаче могат да нанесат промени. Например, „Възраждане“ има 3,1%, а „Българско лято“ 2,5%. И двете формации имат амбиции към бариерата, предупреждават от „Галъп интернешънъл“.

Изследването на „Галъп интернешънъл болкан“ е проведено между 30 юни и 7 юли чрез пряко интервю с таблети, сред 1010 пълнолетни българи в представителна за страната извадка. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.