1,4 милиона души, или 25%, са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година. 1,2 милиона пък са отложили планове за чужбина. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл“ съвместно с туристическата индустрия.

Равносметката е за последните 12 месеца, белязани от пандемията от коронавирус у нас.

От тези 25%, отложили пътуванията си, близо 500 000 са онези, които са отложили и повече от едно пътуване или почивка.

Притесненията остават

Близо половината от планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в идните месеци биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо. Само една трета от планиращите пътуване в България обаче биха отложили.

България явно се възприема като по-безопасна дестинация. 29% даже твърдят, че с коронавируса са преоткрили страната като добро място за туризъм.

Снимка: Галъп интернешънъл

Къде ще почиват българите това лято?

1,5 милиона българи планират море през започващия скоро летен туристически сезон. Близо милион пък планират планина. Над 300 000 ще предпочетат спа туризъм. Около 200 000 – екскурзии сред природни и културни забележителности и т.н.

Като цяло обаче изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи, посочват социолозите.

Снимка: Галъп интернешънъл

По-индивидуална форма на туризъм – предпочитана от българите

Оказва се, че заради коронавируса мнозина вече споделят интерес към места за почивка с по-малко хора. 63% твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34% все пак не изпитват такива притеснения.

73% пък биха предпочели пътуване за почивка само с кола. 26% нямат такъв проблем. В тази ситуация едва ли само COVID-19 е решаващ фактор, но явно е, че по-изолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани.

Позитивна новина е, че близо 2,3 милиона българи са виждали реклама на туризма ни. Сред активно пътуващите за туризъм този дял е по-висок, а също и позитивните оценки за рекламната кампания в полза на родния туризъм.

Ваксинационните паспорти събуждат полярни мнения

Все още българите са разделени по отношение на идеята за т,нар. ваксинационни паспорти или „зелени сертификати“ - 50% по-скоро са съгласни, 43% обаче са против.

Близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози. Това означава, че ако се реализира планът на властите за нови над 2 милиона ваксинации до началото на летния сезон, то нормализацията на живота ни като че ли е близко.

Снимка: Галъп интернешънъл

Проучването на „Галъп интернешънъл“ е направено съвместно с туристическата индустрия. Интервюирани са 1000 души в периода 18-24 март.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!