Европейския съюз е с най-добър публичен образ сред международните институции в очите на българите. С най-голямо одобрение сред основните обществени институции у нас, извън оперативната политическа и съдебна власт, пък се ползва армията.

Изводите са от традиционния социологически обзор на „Галъп интернешънъл болкан“ в края на всеки политически сезон. Данните са базирани на ежемесечната независима изследователска програма „Политически и икономически индекс“ на „Галъп интернешънъл“. Последните две вълни на изследване са съответно между 2 и 10 юли 2020 г. сред 806 пълнолетни българи и между 4 и 12 юни сред 809 пълнолетни сънародници.

В последните месеци няма съществени промени в доверието към тези ЕС и армията, като може би единствено се повишава доверието към военните, а за полицията ще трябва да се изчакат още изследвания, за да се види дали инцидентите по време на протестите са повлияли на имиджа, обясняват от „Галъп Интернешънъл“.

Снимка: btvnovinite.bg

Доверието в обобщения образ на Европейския съюз остава без промяна и през този политически сезон – при последното измерване преди месец 59% казват, че имат  доверие в Брюксел, а 30% нямат. Останалите се колебаят.

Българският еврокомисар Мария Габриел се ползва с доверие от 22% сред българите, а с недоверие към нея се отнасят 45%. Това я прави част от по-скоро одобряваните български политически фигури – на фона на много други, казват от „Галъп Интеренешънъл“.

Снимка: btvnovinite.bg

По-нюансирано, по традиция, е отношението към НАТО, 32% имат доверие, а 50% нямат. Това обаче също е нелош атестат за отношението на българите към различни авторитети. На фона на институции като парламента, например, НАТО остава осезаемо по-харесвано, отбелязват от „Галъп Интернешънъл“.

Българската армия при премерването през този месец е с най-високо от поне десетилетие насам доверие. 53% от нашите сънародници споделят, че имат вяра във военните, а 30% гледат на тях с недоверие. Останалите се колебаят.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази тенденция на обществените нагласи по отношение на въоръжените ни сили не е нова, но през последния месец като че ли се вижда най-сериозното „отваряне на ножицата“ в посока доверие. Така армията остава и една от институциите с най-високо доверие сред вътрешните институции въобще, заключават от „Галъп Интернешънъл“

По-различно е отношението към полицията. Доверие и недоверие в този случай продължават да се движат в сходни нива. Данните са и преди пиковата фаза на протестите, когато се наблюдаваха смущаващи полицейски действия.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма скорошни щети по публичния образ на църквата – 46% ѝ се доверяват, а 32% - не, но трябва да се има предвид, че доверието в църковната институция е различно от самата вяра и е отражение и на светския ѝ образ.

По традиция у нас на църквата се гледа по-скоро с добро око, но редица скандали или наслоявания от миналото често помрачават този образ.