Коалицията ГЕРБ-СДС запазва отчетливо предимство в електоралните нагласи на българите за предстоящите избори. Те са с 24,2% подкрепа, а битката за второто място в НС е между БСП и „Продължаваме промяната“. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за „Офнюз“, проведено лице в лице сред 1081 пълнолетни българи в периода 23-31 октомври.

Ако парламентарните избори бяха в края на октомври, ГЕРБ щяха да бъдат първа политическа сила. На второ място са БСП с 15,7%, а „Продължаваме промяната“ – на трето с 13,7%.

„Има такъв народ“ изпада до четвърта позиция с 11,3% подкрепа, следвани от ДПС с 11,1% и „Демократична България“ с едва 9,8% подкрепа.

Под чертата остават „Възраждане“ с 3,3, „Изпрарви се. БГ! Ние идваме!“ с 3,1% и ВМРО с 2,3%.

Интересното е, че при колебаещите се най-добре представени са „Продължаваме промяната“. Те са с голяма преднина от 24,1% срещу 15,6% за „Демократична България“, например.

58,2% от хората казват, че ще гласуват за НС и още 20% казват, че по-скоро ще гласуват.

Президент още на първи тур?

Ако изборите бяха в последната седмица на октомври, за Румен Радев биха гласували 47,6%, следван от Анастас Герджиков с 25,1%. За Мустафа Карадайъ биха гласували 8,5% от избирателите, а за Лозан Панов – 5,7%.

От „Галъп“ отбелязват, че Радев засега запазва преднината си, но е възможно заради ситуацията около зелените сертификати и други проблеми да се стигне и до втори тур срещу Анастас Герджиков.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 23 и 31 октомври, сред 1081 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,0% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.