Изравняването на силите на БСП и ГЕРБ се затвърждава.

Това показват данните от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна – възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл“.

Дистанцията между БСП (28,7% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват) и ГЕРБ (27,6%) е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Затова може да се говори за практическо равенство на силите. Трудно е да се определи кой би завършил на първо място в изборите, коментират от „Галъп”.

Ако изборите бяха днес, в парламента имат шанс да попаднат общо 6 формации.

„От днешна гледна точка в НС ще бъдат още Обединените патриоти (11,9% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват), ДПС (8,2%), партията на Веселин Марешки „Воля” със 7,7%, а със сериозни изгледи да е в НС е Реформаторският блок (4,3%) и това зависи много от кампанията, която блокът ще направи. Така конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1”, уточняват социолозите.

„Да, България“ получава подкрепа от 2%, АБВ - 1,9%, а новата формация около ДСБ - 1,6%.  При тези формации потенциалът ще трябва да се наблюдава тепърва – в зависимост от това как успяват да се утвърдят и афишират или какви коалиции ще направят, се казва в анализа на „Галъп”. 

Доверието към президента Румен Радев е най-високо - 41,7%. Следват го лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов с 26,1% и лидерът на БСП Корнелия Нинова с 24,9%.

Четвърти по рейтинг е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, a след него е бизнесменът и лидер на партия „Воля” Веселин Марешки.

Изследването е независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл“. Проведен е на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна.