Усещането за изравняване на силите между двете основни партии личи и в масовата оценка за техните кампании, сочи последното проучване на „Галъп” за електоралните нагласи. 31% от анкетираните смятат, че ГЕРБ се справя по-добре в кампанията, 30% 30%  – БСП. Допитването е проведено между 14 и 15 март сред 802 души от „Галъп” без външно финансиране.

Постепенно напрежението в кампанията се увеличава, но вече не толкова по оста БСП-ГЕРБ, а по въпроса за междудържавните отношения на България и Турция, сочат още данните от проучването. Този фактор може да промени изцяло политическия процес в страната в идните дни, а и трайно след това, са изводите на агенцията.

Хората нареждат ДОСТ като по-близка до Турция формация в сравнение с ДПС.

Снимка: Галъп

20% от българите биха приели ДПС като част от някаква управленска формула, която да осигурява стабилност и да се противопоставя на потенциална намеса от страна на Турция. 29% биха приели това само при определени условия. 48% обаче не биха приели ДПС при никакви условия.

Този експериментален въпрос показва, че обществото ни е разделено наполовина по отношение на ДПС – половината биха го приели (със или без условности), а другата – не. Съотношението обаче вероятно ще се промени след изявлението на Ахмед Доган, с което той на практика прави заявка срещу намеса от страна Турция и вероятно за включване на ДПС в обща политическа формула, уточняват социолозите.

Същият индикатор беше повторен и спрямо партията на Веселин Марешки, а също и спрямо патриотите. Патриотите разбираемо се ползват с най-висок кредит на доверие като участник в бъдещо управление. Общо 63% биха ги приели в управленска формула – със или без условия. 58% пък биха приели формацията на Марешки. 

Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми, проведен между 14 и 15 март сред 802 души в цялата страна, независим от външно финансиране.