Министър Гълъб Донев отчете рекордно ниска безработица и пакет от мерки, които осигуряват трайно по-високи доходи на всички пенсионери.

"При пазара на труда имаме рекордно ниски нива на безработица, към днешна дата тя 4,82 пункта. Такава безработица не сме имали дори в пред кризисните 2008 г. и 2009 г., това е исторически рекорд за България", заяви министърът на социалната политика Гълъб Донев при отчета на дейността на служебното правителство.  По думите му това е структурна безработица, която може лесно да се управлява. 

"Изплащането на добавките към пенсиите от 50 лв. продължи през месеците юни, юли, август и септември. Бяха осигурени допълнително 520 млн. лева, за да може да се случи плащането по тази антикризисна мярка", отбеляза още министър Донев. 

"Другото нещо, което направи служебното правителство, е това, че от 1 юли е променен размерът на социалната пенсия за старост – тя е 148, 71 лв., а от 25 декември ще стане 170 лв.", добави той. 

"Беше приет и Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване, като са осигурени необходимите средства за изплащане на нова добавка към пенсиите – от 120 от 1 октомври до края на годината", отчете министърът на труда и социалната политика. 

Той припомни, че е приет и нов пакет мерки, които осигуряват по-висок доход от пенсии, както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. "Това е гарантирано и е трайно за всички български пенсионери. От 25 декември ще започне преизчисляването на пенсиите с новия коефициент от 1,35 увеличение на тежестта за всяко година осигурителен стаж", уточни Гълъб Донев.

"Това ще гарантира, че всички пенсии ще получат увеличение, като най-голямото ще е за минималната пенсия, която ще стане 370 лв.", посочи той. 

Социалният министър потвърди, че от 1 октомври майчинството за втората година ще се увеличи от 380 лв. на 650 лв.

Стана ясно още, че размерът на енергийната помощ е в размер на 553.55 лв.

Министърът коментира, че през юни и юли месец са изплатени над 83 млн. лв, с които 113 000 души са запазили работата си.