Служебният премиер Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към Министерски съвет веднага след днешното заседание на НАТО

Причината е ескалацията на напрежението след експлозията в Полша, предизвикана от заблудена ракета. Първоначалната информация беше, че тя е изстреляна от Русия, но днес вече се говори за ракета от Украйна, която се е целила в руска ракета. 

Служебният премиер призова за сдържан тон и уточни, че в този момент е важно да се съхрани на първо място мира, а не да се коментира кой член от договора с Алианса да бъде активиран.

„Става дума за война. Дрънченето на думи е излишно. Всички предположения преди да са изяснени фактите за случилото се на полска територия, ще са спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване. Да говорим за войната като за видео игра, е опасно хоби. Войната на Русия с Украйна не е военна симулация, този военен конфликт разрушава бъдещето на Европа и света“, каза още Донев.

Позицията на държавния глава дойде още след полунощ. В нея Румен Радев определя случилото се като неприемлив инцидент, който крие риск за дестабилизация в целия район:

"Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света. Поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира“.