"Не могат да се отстраняват от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда.

Това заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, информира БНР.

„Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите", добави той.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, посочи служебният вицепремие.

"При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта", каза още социалният министър.

Министър Донев подчерта, че България е единствената държава в ЕС, която си позволява лукса през два-три месеца да променя мерките в зависимост от това, че някой е поискал някакви по-облекчени условия, за да може да се ползва от помощта, което ЕК не допуска.

"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%", каза още Донев.

Той обясни, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск:

"Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права". 

Донев коментира, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета.

"Проектът на бюджета за 2022 година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Екстремно харчене на пари в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!