Не се предвижда закриване на училища освен в някои драматични случаи, когато се обезлюдява малко населено място. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

Тя добави, че 98% от учебните заведения са готови за отоплителния сезон.

Заместник-министърът на образованието обясни, че за децата в пострадалите от наводнението населени места е осигурен превоз до други близки учебни заведения и детски градини.

Гайдарова коментира и евентуална енергийна криза и как това ще се отрази на училищата.

„Категорично Министерството на образованието и науката защитават тезата, че не бива да има ваканции, които са в резултат на липса на отопление. Ние сме се подготвили също с информация относно това какви са били изразходваните ресурси миналата година за отопление, за да можем да прогнозираме за настоящата в зависимост от сините, които идват. А към момента 98% от учебните заведения са заявили готовност за отоплителния сезон. Другите 2% са в процес на подготвяне. Те са повече свързани с наличие на локално отопление, но ние мониторираме процеси и поемаме този ангажимент при необходимост след анализ на бюджета да се направи нужното финансиране“, каза зам.-министърът на образованието.