Грешката, заради която днес беше свалено класирането за гимназиите след VII клас, е в балообразуването на няколко гимназии в София, обяви началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Проблемът бил основно в две училища – Технологичното училище „Електронни системи” (ТУЕС) и гимназия „Джон Атанасов”. При тях оценката по математика се утроява, а това не е взето предвид при изчисленията.

При други две училища – Националната природоматематическа гимназия и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, има грешки в баловете на две паралелки.

Заради тези грешки днес от сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) беше свалено първото класиране след VII клас, след като децата вече си бяха видели резултатите.

Пренареждането основно ще е в двете най-засегнати от грешката училища, но не само.

Ще има наказани за тази грешка, обяви просветният министър Красимир Вълчев.

„За мен възникването на тази грешка е изненада”, каза пред bTV директорът на ТУЕС доц. Стела Стефанова.

Според нея има няколко аспекта, в които може да се разсъждава. „Единият е първичното подаване на информацията, която представлява обобщение на план-приема на всички училища в София. Другият вариант е софтуерен проблем, който може би не е догледан и не е отразен, защото механизмът на балообразуването в момента е доста сложен. Във всяко училище за всяка паралелка, която обявява профил или професия, балообразуването може да е по специфичен начин и това усложнява задачата за валидиране на данните и за защита от грешки”, коментира доц. Стефанова.

Родителите също бяха притеснени от ситуацията.

„Дъщеря ми беше приета на първо класиране в НПМГ, но с по-нисък бал от реалния и разликата от 11 точки е необяснима. Въпросът е, че може да не е само за дъщеря ми. Възможно е това да бъде грешка за всички деца, които кандидатстват в НПМГ, и това ще промени цялостното класиране”, изтъкна Георги Филипов, баща на седмокласничка.

В края на работния ден класирането беше възстановено, а разликата в точките – коригирана, съобщиха родители за bTV.