Президентът ни честити, седнал в креслото на професор Балан в една от читалните на Университетската библиотека. Отликите от честитките в предишните десет години са очевидни.

„Имаше цитиране на конкретни личности, на конкретни събития от годината. И обстановката беше по-различна от предишните години. Да, някак си по-топла, по-домашна”, казват граждани, гледали речта. Ученик допълни, че държавният глава е каза много хубави неща - България как ще просперира някой ден. „И също така малко се обърка на някои места”, обърна внимание момчето.

Когато президентът спомена неповторимата българска природа, до рамото му се изобрази пейзаж от Скалистите планини в щата Колорадо. Американските върхове са сложени погрешка в няколко български туристически сайта и затова търсачката Гугъл е приела, че снимката е от Родопите. Екипът, монтирал клипа, е свалил изображението от сайта на Балкантурист, без да подозира, че прави гаф.

Според политическите психолози илюстрациите като цяло не са за такива речи.

„Искреността, автентичността и смисълът на думите преминават през лицето на лидера - а не през илюстрирането му като в лекционна зала, когато лекторът може и да не бъде достатъчно харизматичен”, обясни доц. Антоанета Христова.

Основното послание на президента беше, че животът зависи от собствените ни усилия. Христова каза, че то е твърде психологическо, за да бъде силно в устата на лидер. „Имаше много попадения в речта му, но пак казвам, че той е в процес на учене”, добави тя.

Потребителят на фейсбук Владимир Дойчинов пръв разкри, че оригиналната снимка е от Скалистите планини в Колорадо. Снимката е слагана и преди по български туристически сайтове.

Затова търсачката Гугъл погрешно я вади в резултатите при търсене за "българска планина". От президентската институция признаха, че екипът, монтирал обръщението на Плевнелиев, е взел снимката от Интернет.

Президентът отправи новогодишните пожелания от библиотеката на Софийския университет. Иновативният съпровод от снимки показваше значимите български събития на отминалата 2012 година - наводнението в село Бисер, земетресението в Перник, математици със златни медали, героят Марио от дома в Белоградчик и други.

В интернет се появиха и клипове с част от речта на Плевнелиев, а във Фейсбук коментарите, свързани с президентския гаф са хиляди.