Нов разрив във властта. ГЕРБ и ПП-ДБ се разминаха - да има ли коалиционно споразумение и кога.

"Още сме само сглобка, не коалиция", обяви Кирил Петков. "Няма да отстъпим", казаха от ГЕРБ.

Коалиционното споразумение да е според електоралната тежест, поискаха от ГЕРБ. И договорката да е Борисов - Петков, защото Габриел и Денков били само компромис.

„Коалиционно споразумение, което се прави в целия ЕС. На много места има партии, които не се понасят, но трябва да управляват заедно - с пропорционалност на база на изборните резултати и споделена отговорност. Преглед на министрите и в зависимост от това може да получат и 90 процента. Те работят добре, но са компромис. Двете партии, двете групи имат по един лидер - Кирил Петков и Бойко Борисов“, коментира лидерът на ГЕРБ.

От ПП-ДБ отговориха, че още има само сглобка, а не коалиция. Искат да бъде регламентиран първо въпросът с регулаторите, обяви Петков.

„Искам да кажа ясно на господин Борисов – сглобката сега трябва да си довърши вторите девет месеца от тази работа. Ако видим, че ГЕРБ са готови да свършат тази работа - тогава след девет месеца можем да говорим за коалиционно споразумение“, коментира той.

А час по-късно ГЕРБ отхвърлиха офертата. И напомниха че са първа политическа сила.

„Коалиционно споразумение е крайно наложително. Време е политическото лицемерие да спре. Ние няма да отстъпим от това“, заяви Деница Сачева от ГЕРБ.

„Време е да запретнем ръкави и да видим как реформите ще продължат. Ние не се казваме продължаваме управлението, а се казваме „Продължаваме промяната“, коментира Кирил Петков.

ДПС и днес обявиха, че няма да участват в кабинета. Но - се обявиха за пропорционалност на сглобката.

„Смятам, че те трябва да са честни към българските граждани, да е ясно какво и как ще правят и да подпишат. Ясно е, че те са в коалиция. Няма защо да се лъжем“, заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

ГЕРБ вече са определили преговорен екип. И заявиха, че в редица министерства на ПП-ДБ има съмнения за корупция.

И още нещо важно - от ГЕРБ припомниха гласувания, в които ПП - ДБ разчитат на плаващи мнозинства и по този начин прокарват решения, които са срещу партньорите им. В зала днес и от "Възраждане" обявиха, че ПП са ги "молили" за гласове миналата седимица.