До 30 лева на ден от бране на гъби. Много хора в Родопите разчитат на този вид занимание, за да си докарат допълнителен доход.

Всеки ден десетки обикалят гористите местности в Родопите с надеждата да изкарат някой и друг лев. Манатарката се купува по 2,50 за килограм. Пачият крак за 1,50 лв. за килограм.

"Иска се ходене. Трябва да си знаеш местата, да знаеш точно къде да отидеш, да познаваш гъбката също. Тази година, в сравнение с миналата, може би манатарката е повече от пачия крак”, коментира гъбарят Фери Балинов.

Сезонът на гъбите започна по-рано от обичайното, но с минимални количества. „Има гъбари, има гъба, но нямаме количества. Да се надяваме, че с повечето дъжд и слънце да имаме малко повече гъба”, заяви Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване на гъби в Смолян.

Гъбарите намаляват със всяка изминала година, защото не могат да разчитат на сигурен доход. Много хора се страхуват да ходят в гората.

Все повече хора заминават на работа в чужбина и на брането на гъби разчитат основно пенсионери и безработни. В Родопите обаче са оптимисти. Казват, че щом има гъби в гората, винаги ще има и гъбари.