Футболът не е само игра – това доказва тимът „Минерал“ от казанлъшкото село Овощник, който организира благотворителен турнир в помощ на 3-годишно дете със синдром на Даун. Надпреварата по мини футбол, в която ще вземат участие 12 отбора от областта, ще се проведе на 13 февруари от 09:00 до 17:00 ч. Тимовете ще бъдат разделени в 4 групи по 3 отбора, а полувремената ще бъдат по 20 минути. 

На стадиона в село Овощник, където ще се проведе състезанието, ще има оставени кутии за събиране на средства.

„Всеки, който реши, може да дойде и да остави пари в кутията, но след това трябва да напусне стадиона, защото според въведените мерки, нямаме право на публика. Може да се гледа, но само зад огражденията“, обясни играчът от „Минерал“ (Овощник) Иван Господинов, който е инициатор на идеята.

Друг футболист от отбора – Дамян Цанев посочи, че на този етап събраната сума за рехабилитация и раздвижване на Део е само от таксата за участие на отборите от турнира. „Събраната сума е близо 1000 лв. Имаме надежди и уверения от доста хора, че ще се събере допълнителна сума от кутиите и по банков път, така че се надяваме, че сумата ще се умножи по няколко пъти“, допълни играчът.

В благотворителната инициатива ще се включи и отборът от футболния ни елит „Арда“ (Кърджали), който ще дари средства за момчето. Защитникът от клуба Милен Желев сподели пред bTV, че на драго сърце са приели да участват с финансова подкрепа за малкото момче.

„Надявам се да „запалим“ още хора да помагат на децата в България, а и не само – на всички нуждаещи се. Децата са нашето бъдеще и трябва да помагаме, всеки – с каквото може“, каза футболистът. Той е на мнение, че за такива неща никой не трябва да се замисля: „Колкото повече хора помогнат, толкова повече процедури ще може да направи детето и се надявам всичко да е наред за в бъдеще“.

Снимка: Личен архив

Майката на Деян Елена Илиева изказа благодарност към всички участници в турнира и най-вече към Иван Господинов и съпругата му, които тя описа като „изключително добри хора“.

Елена ни разказа, че е научила за заболяването на сина си на следващия ден, след като го е родила. „Казаха ми, че детенцето има стигми за заболяването. Показаха ми някои белези, характерни за заболяването – сплеснато носленце, разстояние между пръстчетата на крачетата и коси очни ямки. Казаха, че може би е със синдром на Даун. Аз веднага възразих, тъй като съм си следила бременността – тя ми е втора“, разказа тя.

В крайна сметка изследванията потвърждават съмненията на лекарите.

„Слава Богу, не ми препоръчаха да го оставя, както съветват повечето майки. Да, шок е в началото, че имаш такова дете, но с времето свикваш, приемаш го и продължаваш. Децата със синдром на Даун не са различни, просто се развиват малко по-бавно. Трябва им повече подкрепа, за съжаление, от държавата е нищожна. Ние трябва да плащаме на частни специалисти, които да работят с него“, разказа майката.

По думите ѝ в момента Део посещава Дневен център, който не е достатъчен, тъй като времетраенето е малко. „Ще започнем и частна рехабилитация. Отскоро посещава и барокамера, за която спечелихме безплатни 15 процедури. След това ще започнем да плащаме за нея – около 45 лв. на посещение. Имаме  голяма надежда, че може би ще има някакъв положителен ефект при нашия син. За целта са необходими между 60 и 80 посещения“, поясни Елена.

Тя посочи, че е и личен асистент на сина си и получава малко под минималната заплата, за да го гледа вкъщи. „Едно посещение на частна рехабилитация е около 20 лв., водя го и на плуване. Може би отново ще го запишем на частен логопед, за да сме по-интензивни в работата, тъй като в дневния център работата е 3 часа седмично, което е крайно недостатъчно“, добави майката.

По думите ѝ Део е изключително любвеобилно, лъчезарно и контактно дете. „Постоянно се закача с хората по улицата, иска внимание. Търси някой да му говори, да го погали, да му разкаже нещо. Напоследък след тази баротерапия , въпреки че е минало само седмица, е станал много по-любопитен, много по-впечатлителен към околния свят. Преди беше малко по-отвеян, играеше си сам, докато сега ни търси за всичко. Надявам се, че с общи усилия ще успеем да го видим един ден да живее нормален живот като всички останали“, каза Елена.

Какво пожелават футболистите на малкия Део? „Искрено се надяваме в най-скоро време Део да идва самостоятелно – заедно с неговите родители, на стадиона и да бъде най-големият фен на футбола и само да е здрав“, казва Дамян Цанев.

Всеки, който иска да дари средства за Део, може да го направи на банкова сметка:
BG83BPBI79401069429801
Титуляр на сметката: Елена Димитрова Илиева

Зорница Костадинова

Стажант-репортер Зорница Костадинова