През първите седем месеца на тази година са регистрирани рекордни нива на незаконно преминаване на границите на Европейския съюз.

176 100 души са се опитали да влязат в ЕС, съобщи агенцията за управление на границите Фронтекс. Това е най-високата цифра за този период от 2016 г. насам и представлява 13% увеличение.

Само през юли са регистрирани 42 700 незаконни преминавания на границите, което е с 19% повече в сравнение с юли 2022 г., съобщи агенцията.

Според данните повече от половината от опитите за влизане са осъществени през централното Средиземноморие - главно от Либия и Тунис през Сицилия и Малта. В този регион броят на нелегалните имигранти се е увеличил повече от два пъти през първите седем месеца на 2023 г.

Агенцията обаче отбеляза, че Средиземно море остава опасно и през първите седем месеца на тази година повече от 2060 мигранти са изчезнали.

Фронтекс отчете спад по маршрута през Западните Балкани, който е вторият най-популярен. Там са открити над 52 200 случая, което представлява спад от 26%, дължащ се до голяма степен на по-строгите визови политики.